VLAM sectorfoto

Boomkwekerij Sylva Van Hulle uit Waarschoot ‘International Grower of the year’

2009-10-30

Op 15 september vond in het Spaanse Zaragoza de internationale verkiezing plaats van het beste sierteeltbedrijf. De Belgische vertegenwoordiger Sylva Van Hulle uit Waarschoot ging met de Gouden Roos naar huis en mag zich een jaar lang ‘International Grower of the Year’ noemen.

Eerste internationale sierteler van het jaar
Op 15 september 2009 werd boomkwekerij Sylva nv uit Waarschoot tot allereerste internationale sierteler van het jaar uitgeroepen. De prijsuitreiking vond plaats in het stadhuis van het Spaanse Zaragoza. Bedrijfsleider Marc Van Hulle ontving de prijs uit handen van Doeke Faber, voorzitter van de internationale beroepsorganisatie AIPH op het 61ste jaarcongres van deze wereldwijde vereniging voor sierteeltproducenten. De wedstrijdorganisatie was in handen van AIPH en het vaktijdschrift Floraculture International. In deze eerste editie waren zes landen vertegenwoordigd: Columbia, Duitsland, Spanje, Nederland, Groot-Brittannië en België. België won de wedstrijd.

Beloning voor "wortels" van de sierteelt
In zijn toespraak voor het internationaal aanwezige publiek van congresvertegenwoordigers uit 4 continenten, de burgemeester van Zaragoza en heel wat andere officiële Spaanse vertegenwoordigers alsook de pers, vertelde Marc Van Hulle dat de jury met hun keuze de “wortels” van de sierteelt beloonde. Met bos- en haagplantsoen levert Sylva immers het basismateriaal voor een groenere en gezondere maatschappij met meer bos, alsook groen in steden en gemeenten. Dit is trouwens een onderwerp waarvan AIPH als organisatie een actieve voorvechter is via één van haar 6 werkgroepen ‘The Green city’.

Het bedrijf Sylva werd door de internationale jury geloofd omwille van zijn homogene en sterke kandidatuur waardoor het Belgische bedrijf als duidelijke winnaar uit de bus kwam. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Flores de Tenjo, een Columbiaanse teler van snijbloemen en het Nederlandse boomkwekerijbedrijf, Van de Berk. De drie winnaars ontvingen respectievelijk een gouden, zilveren en bronzen roos waarmee ze vanaf nu ongetwijfeld extra promotie zullen maken voor de kwaliteit van hun producten, hun bedrijf en hun beroep.

Internationale ondernemers
Dat de sierteelt internationaal erg diverse en sterke ondernemers heeft, werd extra in de verf gezet door de andere genomineerde bedrijven waaronder het Duitse potplantenbedrijf Gartenbau Wittmann, Grup Roig als veredelingsbedrijf van perkplanten uit Spanje en tot slot vasteplantenkwekerij Bransford Webbs Plant Company uit Groot-Brittannië.

Overige items :